Новини проекту
Найзахопливіші детективи для підлітка
Wizeclub Education: курси додаткової освіти в Україні
Що робити, якщо болить поперек
Онлайн академія Mate academy – від мрії потрапити в IT до першої роботи
Мобільні додатки для підтримки організації навчання та співпраці в освітньому процесі
Школа англійської для дітей: важливість навчання та як вибрати кращу школу
Хто такий Зевс?
Вивчаємо англійську за допомогою читання
Благодійність та соціальна відповідальність бізнесу
Як обрати надувний басейн?
Як створити і розкрутити групу у Фейсбуці без блокування
Практичні рекомендації по вибору школи англійської мови
Options for checking articles and other texts for uniqueness
Різниця між Lightning та USB Type-C: одна з відмінностей iPhone
Столична Ювелірна Фабрика
Відеоспостереження у школі: як захистити своїх дітей?
Чим привабливий новий Айфон 14?
Розширений пакет за акційною ціною!
iPhone 11 128 GB White
Програмування мовою Java для дітей — як батьки можуть допомогти в навчанні
Нюанси пошуку репетитора з англійської мови
Плюси та мінуси вивчення англійської по Скайпу
Роздруківка журналів
Either work or music: 5 myths about musicians and work
На лижі за кордон. Зимові тури в Закопане
Яку перевагу мають онлайн дошки оголошень?
Огляд смартфону Самсунг А53: що пропонує південнокорейський субфлагман
БЕЗПЕКА В ІНТЕРНЕТІ
Вітаємо з Днем Вчителя!
Портал E-schools відновлює роботу
Канікули 2022
Підписано меморандум з Мінцифрою!
Голосування
Як Вам новий сайт?
Всього 82 людини

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

Дата: 17 лютого 2022 о 18:28
260 переглядів

ВСЕУКРАЇНСЬКИЙ УРОК З МЕДІАГРАМОТНОСТІ

Ні для кого не секрет, що медіаграмотність є необхідною навичкою XXI століття, тому вчителі початкових класів Рубіжанської СШ №2  вже з першого класу вчать дітей критично оцінювати інформацію, шукати її й перевіряти, аналізувати медіаповідомлення і самостійно створювати медіапродукти. У світі, яким керує інформація, дитина мусить вміти її критично оцінювати, знати, яким джерелам можна довіряти, що таке фейкові новини та як захиститися від маніпуляцій.

17 лютого школярі та вчителі СШ №2 долучилися до Всеукраїнського уроку з медіаграмотності,  влаштувавши справжній онлайн-марафон.

У 2-А класі  класний керівник Валентина Чередниченко під час уроку української мови запропонувала учням перегляд фрагмента мультфільму «Малий і Карлсон, який живе на даху». Діти обговорювали  побачене, ставили запитання до тексту, досліджували,  як медіа може впливати на їхнє життя.

Класний керівник 2-Б класу Валентина Шулешова ознайомила своїх учнів з такими техніками пропаганди, як сильні слова, церемонії, асоціації, повторення, шельмування, страх.  Діти висловлювали свої думки та міркування з питань:  як протистояти  пропаганді та маніпуляції, усвідомлювати вплив медіа. Також учні обмінювалися думками та враженнями від переглянутого мультфільму: «Казка про золоті правила безпечного Інтернету».

Учні 2-В класу (класний керівник Наталія Талалай)  під час уроку «Я пізнаю світ» досліджували зображення Чорного моря, територіальних вод, переглядали відеофрагменти та на основі життєвого досвіду підбирали запитання до них.

Учні 2-Г класу (класний керівник Юлія Квасова)  на уроці читання вчилися розпізнавати правдиві факти та різного виду маніпуляції. Діти активно дискутували та висловлювали свої думки. Матеріал, підготований вчителем, містив різного виду дезінформації, факти, пропаганди, приховану рекламу. Діти демонстрували свої навички аналізу інформації.

Класний керівник 3-А класу Світлана Тур підготувала для своїх учнів пізнавальний урок з метою формування  уявлення учнів про медіаграмотність та інформаційну безпеку. Діти ознайомилися з  основними загрозами Інтернету, техніками  пропаганди, переглянули мультфільм про правила поведінки в Інтернеті, висловили свої враження від перегляду та пропонували свої методи захисту від інформаційних загроз. Наприкінці уроку діти  виконали тестове завдання з інформаційної грамотності.

Учні 3-Б класу спільно з класним керівником Юлією Квасовою під час уроку  переглядали медіа «Казка про золоті правила безпечного Інтернету», досліджували різницю між реальною подією та її відображенням  у медіатексті, опрацьовували запитання щодо змісту відео, описуватли деталі, які роблять цей текст більш цікавим, досліджували шляхи впливу  медіа на оточення учнів (родина, дім, школа) тощо.

Учні 3-В класу (класний керівник Ірина Олефіренко) перетворилися на справжніх чарівників, бо змогли об’єднати медіа з реальністю, створити проєкти вітрогенераторів та на власному досвіді зрозуміти як використовувати енергію вітру.

Учні 3-Г  класу (класний керівник Маргарита Шаблієнко) онлайн досліджували внутрішню будову Землі. Після перегляду медіапродукту "Яка Земля всередині" діти дискутували на тему "З яких шарів складається наша планета". Вчитель запропонувала учням на основі отриманих знань виготовити макет планети.  

Учні 4-А класу разом із класним керівником Галиною Подзігун організували дослідження історії рідного міста. Дітям необхідно було дослідити медіатекст за посиланням та накреслити стрічку часу про історію Рубіжного. Робота була дуже плідною та пізнавальною.

Учні 4-Б класу (класний керівник Вікторія Харченко) під час уроку «Я досліджую світ» перетворилися на справжніх кінокритиків. Після перегляду відео «Поговоримо про булінг», діти провели дослідження та знайшли відповіді на запитання: «Хто може стати жертвою булінгу?, «Як впоратися із булінгом?». Під час уроку української мови (вчитель Тетяна Бабій) учні продовжили  працювати з медіа. Використовуючи метод "Т-таблиця", вчилися аргументовано висловлювати свою думку стосовно інформації, а потім порівнювали переглянуті медіатексти за допомогою методу "Кола Вена".

В 4-В класі учні під керівництвом Ольги Козлової  на основі медіатексту перевіряли достовірність тверджень, висловлювали припущення та перевіряли їх під час перегляду цілісних фото. Учням сподобалося аналізувати зміст української казки Закарпаття «Яка любов найліпша», а особливо складати продовження казки на основі власних відчуттів та життєвого досвіду.

День видався насиченим, але дуже продуктивним. Немає сумнівів, що подібні заходи тільки покликані підготувати школярів до життя в суспільстві, навчити практичних навичок, які допоможуть їм у повсякденні.

Коментарі:
Залишати коментарі можуть тільки авторизовані відвідувачі.